15 éve szó nélkül itt hagytál bennünket.....

2019.01.25

A mai napon éppen 15 éve (2004.01.25.), hogy tragikus hirtelenséggel nagyon fiatalon elhunyt a magyar labdarúgás egyik legtehetségesebb játékosa, Fehér Miklós.
Sokunk számára még ma is felfoghatatlan, hogy egy addig teljesen egészségesnek tűnő fiatal aktív sportolóval miként történhetett mindez meg.
Halálakor az orvosok hirtelen szívmegállást állapítottak meg.
Fehér Miklós, 25 évesen hagyott itt bennünket.

Fehér Miklós 1979. július 20-án Tatabányán született. Itt kezdődött labdarúgó pályafutása. Ezután Győrbe került, ahol Győri ETO tehetséges játékosaként már nagyon fiatalon 16 évesen bemutatkozott az első osztályban. 1997-ben megválasztották a legjobb ifjúsági játékosnak. 


Több külföldi klub is felfigyelt tehetségére, így került 1998-ban az FC Porto csapatához. Az akkor 19 éves játékosnak nem volt egyszerű dolga, ugyanis semmiféle portugál nyelvismerettel nem rendelkezett. Ám ez nem sokáig jelentett gondot számára, hiszen a labdarúgás iránti alázatának és a benne égő bizonyítási vágynak köszönhetően, hamar elsajátította a portugál nyelvet. Mivel túl sok játéklehetőséget nem kapott, így a Porto többször kölcsönadta más nevesebb kluboknak, ahol több játéklehetőséget tudtak biztosítani számára. Így került egy kis kitérőt követően a Sporting Braga csapatához, ahol a 200/2001-es bajnokságban házi gólkirály lett. 26 találkozón 14 gólt szerzett.

2001-ben megválasztották a legjobb fiatal játékosnak.


2002-ben került a Benfica csapatához, azonban itt is - a Portohoz hasonlóan - legtöbbször kispados volt. Egy fiatal, ambíciózus játékos nem éppen erre vágyik, így többször megfordult a fejében, hogy távozik a klubtól, de mégsem tette meg.
2004. január 25-én, a Vikoria SC elleni bajnoki mérkőzésen csereként lépett pályára. Ez a találkozó volt számára, az a bizonyos végzetes mérkőzés. Bár nem volt teljesen egészséges, megfázással küzdött, mégis úgy döntött, vállalja a szereplést.  A mérkőzés 60. percében egy szabálytalanságot követően sárga lapot kapott. Felemelte a fejét, a tőle megszokott mosollyal hátra simította szőke haját, előrehajolt, majd hirtelen összeesett. Az orvosok azonnal a pályára rohantak, többször próbálták újraéleszteni, majd a kiérkező mentőautóban, valamint a közelben lévő kórházban tovább küzdöttek az életéért, sajnos hiába. Nem sokkal éjfél előtt elhunyt. Az orvosok hirtelen szív megállást állapítottak meg a halál okának.
A mérkőzést a televízió élőben közvetítette, így a mérkőzésre kilátogatókon kívül is több tízezer ember nézhette végig halálát, 

Fehér Miklós 1998-ban meghívást kapott a Magyar Válogatottba. 25 mérkőzésen lépett pályára. Mindig meghatározó játékosa volt a válogatottnak. Akár kezdőként, akár csereként állt be.
Magyar Válogatott játékosként legnagyobb sikerét a 2000-ben rendezett Európa-bajnoki selejtezőn, Litvánia ellen érte el, ahol 3 góljával járult hozzá a 6-1-es végeredményhez.

A fiú, aki győzni akart

Nekem mindig élni fog. Ha majd újra válogatott meccsre készül a csapat, ha kezet nyújtunk egymásnak a reptéri találkozásnál vagy a pálya szélén, amikor az edzés végén az öltöző felé vonul a csapat, mindig látom őt is. A mosolyát, ahogyan nyilatkozik, a szemét, ahogyan követi a papírt szántó tollat, minden szavára, minden gesztusára figyelve, tudva azt, hogy minden, ami róla szól - egy cikk, egy rövid idézet, egy felvillanás a televízióban - azoknak ad hitet, akik majd azért szurkolnak, hogy sikeres legyen. Ő tudta, mert hiszen a lelke ilyen volt, az ő szolgálata a földön arról szól, hogy örömöt szerezzen - egy csellel, egy góllal, egy fejessel. Nekem és neked mindig élni fog. És bár a most földre hulló sok ezer könnycseppet megint a kegyetlen halál fakasztja, a fájdalmasan üvöltő lelkekből - legyen futballistáé, edzőé, szurkolóé - feltörő vízgyöngyök között mindig kell legyen egyetlen azokból is, ami akkor is megbújt a szemekben, amikor azt nem ez a mélységes mély fájdalom, hanem az öröm csalta ki, és amit csak azok érezhettek, akik gyermekien, őszintén, fanatikusan örültek annak, ha a magyar csatár a kapu előtt magasba emelte a kezét, és boldog eksztázisban ünnepelt - góóól! Nekem, neked és nekünk, mindannyiunknak mindig élni fog. Ha lehunyjuk a szemünket, és csendben emlékezünk magunkban, akkor látjuk őt egy távoli dimenzióban, és ott is mindig ugyanúgy, mint itt, az életben, amíg közöttünk volt, amíg nekünk és értünk játszott: mosolygósan, tettrekészen, boldogan. Ám, ha a fájdalom lesz az erősebb, ha az emlékeink sodrásában a kegyetlen képsor, az ifjú futballistára a pályán lesújtó halál utat tör, akkor csendesítsük le a lelkünket, a gondolatainkat azzal, hogy felidézzük azt a mondatot, amit a halál által legyőzött fiú hagyott itt nekünk, a magunk létével viaskodó életben maradottaknak: "Engem a futball megtanított győzni, és megtanított veszíteni is, és megtanított arra is, hogy az öröm úgyis felülkerekedik a bánaton, és hogy a gól maga a boldogság, a gyógyír minden addigi kihagyott helyzetre..." Fehér Miklós 2000 októberében, egy nagy meccs után, a Litvánia elleni 6-1-es győzelmet hozó vb-selejtezőt követően nyilatkozott így, egy olyan meccs után, amelyen ő három gólt szerzett, és lám, még akkor is szerény és kedves maradt. Mert ő volt az, aki ha sikeres volt, máris előre tekintett, mert újra és mindig győzni akart. Értem, érted - mindannyiunkért...

 Vincze András, Nemzeti Sport rovatszerkesztő

Mind a Benfica, mind pedig a Győri ETO csapata méltóképpen őrzi Fehér Miklós emlékét. 

A Benfica csapata visszavonultatta a 29-es mezt, melyet Miki viselt, valamint a Stadion előtt egy mellszobor is őrzi emlékét. Temetésén Eusebio is lerótta kegyeletét, majd a 2004-2005-ös bajnokságot az FC Porto csapata nyerte. A portugál klub küldöttsége személyesen hozta el Győrbe Miki szüleinek az aranyérmet.

A Győrben nagy sikerrel működő Labdarúgó Akadémia az ő nevét viseli. Az akadémia vezetése nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ott tanuló diákokkal megismertessék iskolájuk névadóját. Életét, pályafutását. 
Ezenkívül emléktornákat szerveznek tiszteletére, ahol egykori csapattársai és barátai is mezt öltenek, ezzel tisztelegve barátjuk emléke előtt, akit a mai napig gyászolnak és soha sem felednek el.

A mai napon 10 órától a Győri ETO megemlékezést tart Miki sírjánál, ahova vélhetően rengetegen elkísérik majd a klub tagjait.


A cikkben közzétett képek forrása:
www.minalunk.hu
www.csakfoci.hu
www.blikk.hu