Gondolatok a MITE utánpótlás nevelési elveiről

2019.02.12

A szintén mosonmagyaróvári labdarúgócsapata, a MITE Utánpótlás vezetői és Utánpótlás edzői nagy hangsúlyt fektetnek labdarúgó palántáik mentális, és fizikális fejlesztésére. Tiba Zoltán szakmai vezető mutatta be az egyesületnél folyó munkát.
Azt hiszem, a leírtak magukért beszélnek.

Toborzás:

1. Szórólapok az óvodákban, iskolákban: tavasszal és ősszel felkeressük a környék óvodáit, iskoláit, ahol minden gyerek számára elérhetőek szórólapjaink. Senkit nem akarunk zavarni vele, akit érdekel megtalálja rajta az őt érintő korosztály edzés időpontjait
2. Facebook - a szórólapok tartalmát az egyesület honlapján, ill. egyéni megosztásokkal tesszük elérhetővé az érdeklődők számára
3. "Nyitott szem" edzőink nyitott szemmel járják a várost és ha a játszótereken, vagy a még meglévő grundokon ügyes gyerekeket látnak felveszik velük a kapcsolatot
4. Bozsik tornák - a környékbeli egyesületek gyerekeinek lehetőséget biztosítunk, hogy nálunk is edzhessenek, kiegészítve a saját klubban folyó munkát. Őket nem igazoljuk le, hiszen a saját településeknek gondot okozhat a létszám hiány, viszont a téli futsal tornákon tudnak nálunk játszani, ezzel is segítjük a fejlődésüket.

Egyesületi UP program irányelvei:

A kimagaslóan ügyes gyerekeknek megadjuk a lehetőséget tehetségük kibontakoztatására, őket magasabb osztályokba irányítjuk ( MTE, ETO ). A kevésbé tehetségesek is megkapják a tőlünk telhető legjobb képzést, de a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze nálunk magát. Mi elsősorban egészséges, pozitív gondolkodású EGYÉNEKET szeretnénk nevelni, a sportág közösségi, csapatépítő szerepének segítségével, akik az életben is megállják majd a helyüket.

Minden korosztályban megfelelő a létszámunk, de természetesen folyamatosan várjuk a jelentkezőket minden korosztályunkba, a 2013 születésűektől egészen a felnőtt korosztályig.

Mennyire fontos egyesületünknek, hogy az U14-16 bajnokságban minden igazolt játékosunk szerepet kapjon

U16-os kezdőcsapat bajnoki mérkőzésen
U16-os kezdőcsapat bajnoki mérkőzésen

Természetesen mi is szeretünk győzni, de mivel nem csak a legjobbak szerepelnek, ezért nem a győzelem az elsőrendű, - bár gyakran előfordul - hanem az egyéni teljesítményeket nézzük, azokat értékeljük, edzéseken javítjuk. Gyakran két-három évvel fiatalabbak is játszanak nálunk, mint ellenfeleinknél, néha az eredményeken is látszik, mégis a gyerekek fejlődése érdekében gyakran bevállaljuk ezeket a döntéseket.
A legjobbak mellett a kevésbé ügyesek is ugyanannyi lehetőséget kapnak, azon az áron ne nyerjünk, hogy valaki a padon marad...
Ebből látszik, hogy egyértelműen nem tartom magunkat eredmény orientált egyesületnek. De a győzelem fontos szerepe a jó hangulatnak, csapatszellemnek. Az én megfogalmazásomban:Győzni, de nem minden áron...
Nálunk az egyesületben családias a hangulat, egy korábbi városi sportvezető "gulyásegyesületnek" titulált minket.
Köszönjük, igyekszünk ilyenek maradni!

A tornákon való sikeres szereplés kulcsa

Az egészséges győzni akarás, a mentális képzés nagy szerepet kap az edzéseken. A gyakorlatokban a sok párharc, a maximumra törekvés, a minden áron való siker, ami jól megfér a másik gyengeségeinek kiegészítésével. Jól ismerik és segítik egymást a gyerekek, tudják, mit várhatnak társaiktól, mikor, hogyan tudják kisegíteni a mellettük játszót.

Kik alkotják az edzői kart?

A legkisebbektől fölfelé:
Menyhártné Viki néni, Tiba Gergely, Derdák Gábor, Ambrus Attila, Menyhárt Dénes, Németh Jenő, Mogyorósi Attila, Marekker Norbert,Pintér Péter, Tiba Zoltán

MITE - MTE kapcsolat a mi részünkről

Minden félévben lehetősége van a legügyesebb gyerekeinknek az MTE korosztályos csapataiba igazolniuk. Többször játszunk egymás ellen, ezeken a mérkőzéseken az MTE edzői felmérik, kire van szükségük és mi átirányítjuk a gyerekeket hozzájuk. Természetesen nem kötelező klubot váltani. Aki nem a labdarúgásban képzeli el az életét, illetve logisztikailag vagy tanulmányai miatt nem akar átigazolni, továbbra is szívesen látjuk. Minden évben vannak visszatérők is, hiszen az ottani keretek nem zártak, ki és bekerülni is lehet a csapatokba.

Az Intézményi Bozsikról

Az Intézményi vagy iskolai, óvodai Bozsik programról. A célja a labdarúgás megszerettetése a gyerekekkel. Nem mindenki jut el az egyesületekbe, főleg 6 -7-8 éves korban nagyban függ a szülők idejétől, kedvétől. Itt azok a gyerekek is szervezett formában játszhatnak, edzhetnek, akiknek ez egyébként nem adatik meg.
Később, 5. osztálytól, ami már a 3. korcsoport, igazoltak nem játszhatnak. Tehát azokról szólna, akik, valamilyen okból nincsenek egyesületi kötelékben, de szeretnek focizni. Közülük is sikerült már 1-2 később érőt, ill. korábban elmaradót a pályára csábítanunk. Az iskolákban heti két alkalommal van edzésük, egy tanévben négy tornán vesznek részt, ezeken kell nekünk a lehető legtöbb gyereket kiválasztanunk, az egyesületekbe csábítanunk.

10. Hogyan folynak az ovis edzések, milyen módszerekkel ismertetjük meg a labdarúgás alapjait?

Az edzőképzés és az edzői továbbképzések alkalmával, illetve az internet és a szakirodalom segítségével rengeteg játékot ismernek edzőink. Ezek segítségével, általuk szerettetik meg a labdarúgást a hozzánk járó ovisokkal. A különböző játékokat játszva elsajátítják a labda nélküli és a labdás mozgásokat, labdavezetéseket, a labda érzékelés alapjait. Kis létszámú, több kapus játékok és 3-3 elleni két kapus játékokon keresztül képezzük őket.

11. A műfüves pálya fedéséről

A TAO pályázat keretében sikerült a műfüves pályánkat befedni. Bár már használjuk a fedett pályát, a fűtés és a hozzá tartozó, annak lehetőségét megteremtő villamos áram bővítési munkálatai még folynak, reméljük minél hamarabb készen lesznek. Az, hogy nem esik be az eső és a hó, nem fúj bent a szél, azt eredményezi, hogy nem marad el edzés. Reméljük a következő téli szezonban már nem csak az egyesületünk gyerekei, felnőtt csapatai, hanem a város amatőr kispályás csapatai is igénybe tudják venni, a fűtött, palánkkal ellátott fedett műfüves pályánkat.