megyei 2.o. - Beszélgetőpartnerünk LESKÓ IMRE volt

2021.02.08

Még jóformán véget sem ért az őszi szezon, máris szárnyra kapott a hír, miszerint a Máriakálnok gólkirálya, Leskó Imre távozik a csapattól és Ausztriában folytatja pályafutását, visszatérve Zurndorfba, egykori csapatához, ahol fantasztikus éveket töltött.
Sokféle verziót hallhattunk a távozás okáról. Ezért úgy döntöttünk, ideje tiszta vizet önteni a pohárba, és az illetékestől megtudni, mi is történt valójában. 

Beszélgetésünk során szóba kerültek külföldi pályafutása során szerzett tapasztalatai, és civil életbeli munkája is. 

· Alig zárult le az őszi meccs-sorozat, máris szárnyra kapott a hír - különféle verziókban -, hogy távozol Máriakálnokról és Ausztriában folytatod pályafutásodat. Sokan értetlenül állnak a történtek előtt, hiszen a meccseken utolsó erődig harcoltál, küzdöttél a sikerért. Megtudhatjuk, mi az oka távozásodnak? Mi az igazság valójában?

Őszintén szólva, elég érdekes a kérdés. Én is nagyon sok féle verziót hallottam és hallok a mai napig, amiken nagyon jókat mosolygok Az igazság az, hogy egy elég őszinte srác vagyok, aki ha kell kíméletlenül megmondja a valóságot, néha talán kendőzetlenül. Voltak súrlódások és nézeteltérések csapaton belül, mivel én szerettem volna, ha azokat a célokat, amiket megfogalmaztunk, és amire a csapat valójában úgy gondolom képes, azért teszünk is. Sok esetben sajnos ennek a töredékét nem tettük, aminek meg lett az eredménye. Mégegyszer mondom, hibásnak érzem magam abban, is nemcsak a játékom és a szabadszájúságom miatt, hanem azért is, mert sokat próbáltam tenni a háttérben a csapatért is és kevésbé tudtam emiatt a focira koncentrálni. Úgy láttam jónak, ha távozom ugyanis biztosnak éreztem azt, hogy én itt nem lehetek sikeres. Azt éreztem, ha elmegyek, azzal fogok tudok nekik segíteni, hogy újra az a régi közösség legyenek ami azelőtt is voltak. Hiszem a falu és a nagyszerű szurkolók is megérdemli és főként a CSAPAT is. A csapatot helyeztem előtérbe és úgy érzem helyesen döntöttem és szeretném, ha nagyon jó tavaszi szezont hoznának a fiúk sok győzelemmel hazai környezetben, ami nagyon hiányzott mindenkinek. Nem utolsó sorban jó szájízzel távoztam, bennem sem és a többiekben sincs harag, korrekt módon váltunk el és beszéltük meg. Nagyon sok sikert kívántam nekik és a mai napig elhívnak ugyanúgy focizni.

· Akár szakemberként, akár magánemberként kapcsolatban maradsz továbbra is a csapattal?

Leskó Imre és Harnisch Ákos a Halászi elleni mérkőzésen
Leskó Imre és Harnisch Ákos a Halászi elleni mérkőzésen

Igen, napi kapcsolatban vagyok szinte mindenkivel. Legtöbbet a mesterrel, Kovács Krisztiánnal és az egyik legjobb barátommal Harnisch Ákossal, akivel már 11 éve rúgjuk a bőrt minden nap beszélek, de ugyanúgy a többiekkel is. Amit sokan nem tudnak, hogy erőnléti edzőként maradtam a csapat mellett és heti szinten készítem fel őket a bajnokságra, remélhetőleg sikerrel és elkerülik őket a sérülések, aztán a pályán beszélnek majd helyettem is. Bizton állíthatom, hogy ezt a felkészülést emlegetni fogják egy darabig

· Térjünk át az őszi szereplésre. Az előző évekhez képest jócskán visszaesett a csapat teljesítménye, ami az eredményekben is megmutatkozott. Ugye, az mindenki számára ismert, hogy a tavalyi bajnokságban őszi bajnokok lettetek. Aztán jött a tavasz és a COVID-19, és félbeszakadt a bajnokság. Hosszú ideig nem tudtatok edzeni. Véleményed szerint, mindez közrejátszhatott a mostani hullámvölgyetekben, vagy valami más okát látod?

Minden csapat számára nagy érvágás volt, hogy félbeszakadt a bajnokság. Mindenki számára nagyon hiányzott a foci, ki voltunk éhezve. Viszont Máriakálnok hátrányban volt, mivel másfél évig szinte nem tudtunk normális edzésmunkát végezni. Idézőjelben, hontalanok voltunk, és ezt minden csapat megérezte volna. Az sem segített, hogy a mérkőzések nagy részében meddő mezőnyfölényben játszottunk, de a helyzetek rendre kimaradtak. Az újbóli félbeszekadás előtti utolsó három meccsen annyi helyzetet hibáztunk, amit talán 1-2 csapat egész fél szezonban nem alakít ki. Ezért is lett ekkora a hátrány a végére. -

· Kapott gólok tekintetében nincs ok panaszra, hisz mindösszesen 10 alkalommal talált be ellenfeletek. A bajnokságban a legkevesebb gólt a Máriakálnok kapta. A lőtt gólok száma viszont 34, ami a többi csapathoz viszonyítva átlagosnak mondható. Ebből 11-et te lőttél, Harnisch Ákos és Nagy Gergely 5-5 találattal vette ki részét. Mikor lennél elégedett a bajnokság végén? Hányadik helyre várod a csapatot?

Mint a fentiekben említettem nagyon sok sanszunk volt a meccseken, de sajnos nem mentek be, ezért frusztráltak is voltunk görcsössé vált a játékunk. Azt látom most rajtuk hétről hétre, ha ebben az intenzitásban folytatják a munkát, akkor hazai környezetben szép tavasz elé néznek a fiúk. Nem akarok tippelni, szeretném ha sok meccset nyernének aztán a végén óriási mosoly lenne az arcokon.

· A pandémia miatt elmaradt a Hédervár, a Dunakiliti és a Darnózseli elleni összecsapás. Mindegyik idegenben lesz. Milyen meglátásaid vannak a hátralévő ellenfelek őszi szereplésével kapcsolatban?

A Kiliti a Rajka elleni mérkőzés után, ahol fordítottak hatalmas erőt kaptak és egy nagyon jó félévet tettek le az asztalra. Egy nagy jó társaságot alkottak, aminek meglett az eredménye. Őszinte leszek, a jelenlegi Hédervárt nem tartom jó csapatnak, és ezzel megint nem lopom be szívekbe magam, de nem is akarom. Lappints Árpit, akivel sokat játszottam együtt nagyon jó játékosnak tartom, ha kiveszik a játékból, azt gondolom, onnantól nincs ütőkártyájuk, és minden csapatnak lehet esélye. Azért egy valamit nem sajnálok, hogy Kiss Ádám barátom ellen nem kell játszanom ez után tuti adna nekem Darnózseli csapatától pedig tisztes helytállást vártam, amit azt gondolom megkaptunk.

· Az általad elmondottak alapján mit vársz ettől a 3 mérkőzéstől?

Nehéz mérkőzések lesznek ki-ki meccsek, ahol az adott napi forma fog dönteni. Parázs meccseket várok.

· Mielőtt a Máriakálnok csapatához igazoltál, sok időt töltöttél külföldön játékosként és edzőként egyaránt. Több ország futball életébe betekintést nyerhettél. Ha információim nem csalnak, utánpótlás edzőként jelenleg is tevékenykedsz Ausztriában. Ha össze kellene hasonlítanod az egyes országok futballéletét a profitól egészen a gyermek futballig, milyen különbség tapasztalható az egyes országok között?

Az információid helyesek, Zurndorfban vagyok az U13 edzője. Igen, játszottam Németországban és Ausztriában is. Zurndorfban eltöltöttem 6 évet, most ismét visszaigazoltam. Jobban ismerem az ottani légkört és a stílus is jobban fekszik nekem. Óriási a különbség mind körülményekben, mind pedig hozzáállásban. Nincs elveszett labda, 90 percig mennek. Ütnek, vágnak. És ami nagy különbség, élnek-halnak a fociért és a gyerekeknek nem fontosabb az, hogy otthon üljenek a gép és a számítógép előtt. Még Németország és Ausztria közt is nagy a szakadék, ott még amatőr szinten is profizmus uralkodik. Nincs késés, folyamatos az edzéslátogatottság és az edző szava szent. Alázat van bennük a foci iránt és rettentő keményen dolgoznak még amatőr szinten is. Óriási élmény volt ott játszani, sosem felejtem el azt az évet. Nagyon büszke vagyok rá, még ha amatőr szintről is van szó, mivel sikerült gólkirályi címet szereznem. Olyan játékosokkal találkoztam az amatőrök közt is, hogy nem fogom elfelejteni.

· Személyi edzőként tevékenykedsz. Rengeteg sportoló jár hozzád különböző okokból. Főként a fizikai erőnlét fejlesztése céljából, de akadnak olyanok is, akik egy-egy súlyos sérülés utáni rehabilitáció, vagy sérülés kiújulásának elkerülése céljából fordulnak hozzád segítségért. Különböző egyéniségek, különböző problémákkal. Kinek hogy próbálsz segíteni?

A legjobb tudásom szerint próbálok segíteni az embereknek céljaik elérésében, Mindenkinek más a szervezete és másra van szüksége. Eszerint állítom össze az edzéseket és a gyakorlatokat. Mindenkivel nagyon szeretek foglalkozni. A hobbim a hivatásom és ebből fakad az, hogy imádom, amit csinálok. Ezt reményeim szerint vissza is tudom adni az embereknek. Amit a legjobban szeretek az az, ha tudok segíteni nekik és jobban érzik magukat. Nekem ez a legnagyobb öröm. Szokták mondani egészség legyen a többi másodlagos. Ez nagyon nagy igazság.

· A minőségi munka bizonyos szabályokat megkövetel mindkét féltől. Nálad melyek az alapvető szabályok, amit mindenkitől elvársz akár az edzőteremben, akár a futballpályán? Elég vegyes korosztállyal dolgozol, a gyerekektől egészen a középkorúakig. Mindegyik generáció más és más. Milyen módszerekkel próbálod megtalálni velük a közös hangot? Melyik korosztállyal vagy korosztályokkal a legnagyobb kihívás dolgozni?

A felnőttekkel más, ők fegyelmezettek és szó nélkül megcsinálják azt, amit kérek tőlük mivel tudják, hogy jót akarok nekik. A gyerekekkel más a helyzet, szeleburdiak. Ott kemény fegyelmet és következetes munkát követelek meg, mert ha a fejedre nőnek, akkor véged. Zurndorfban a gyerekek tudnának mesélni, de meg is van az eredménye. Egy viszonylag szerényebb képességekkel rendelkező csapatot vettem át, akit bevittem a 2. helyre többek közt úgy, hogy egy hajszálon múlt, hogy a Parndorfot, akik toronymagasan a bajnokság esélyesei, nem sikerült legyőzni. És visszatérve a kérdésre a gyerekekkel imádok dolgozni, de velük a legnehezebb, főleg a 13 éves kortól felfelé egészen kamaszkorig. Keménynek kell velük lenni, de normális keretek közt, hogy élvezzék is amit csinálnak. Nekem ez a legfontosabb. Lassan a szemükben azt, hogy szeretik és élvezik, amit csinálnak. De itt nagyon fontosak a pedagógiai módszerek is, ami Magyarországon elég sok esetben hiányzik és a tehetségek emiatt is vesznek el. Most hülyén fog hangzani, de a pszichológia is bizonyítja, mindenkinek más a szeretet nyelve. Ezt kell megtalálni. Valakit ütni vágni kell, valakinek pedig a lelkét kell folyamatosan simogatni, hogy kihozzuk belőlük a maximumot.