Térségi UP csapatok (3) - Csányi Dávid, a Hegyeshalmi SC utánpótlás edzőjével beszélgettünk.

2019.01.21

Csányi Dávid fontos szerepet tölt be a Hegyeshalmi SC utánpótlás nevelésében. Fontosnak tartja a gyerekek folyamatos mozgását, a sport szeretetére való nevelését egészségük megőrzése céljából. A játék élvezete mellett, a Fair Play tiszteletére helyezi a hangsúlyt. 
Azt gondolom, az általa elmondottak magukért beszélnek.

· A mai világban a falusi csapatok eléggé szűk költségvetésből gazdálkodnak. Mégis fontosnak tartjátok az Utánpótlás nevelést. Hány korosztályos csapatotok van és ez a szám a létszámot tekintve kb. mi takar?
Jelenleg az utánpótlás területén szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen nagy létszámban fociznak nálunk gyerekek. Kezdve a legkisebbektől, az U7-es korosztálytól, összesen hét utánpótlás csapattal büszkélkedhetünk. A felnőtt csapatot is beleszámítva több, mint 100 igazolt játékos rúgja a bőrt a Hegyeshalom SC 1931 keretein belül.

· Mi az egyesület legfontosabb irányelve az utánpótlásképzésben? Mennyire vagytok eredmény centrikusak?
Filozófiánk az utánpótlással kapcsolatban arra épül, hogy minden Hegyeshalomban futballozni vágyó gyermeknek lehetőséget biztosítsunk a játék gyakorlására. A futball elsősorban legyen izgalmas, egyszerű és örömteli, illetve a Fair Play tiszteletét is előtérbe helyezzük. Mindezek mellett, igényes szakmai munkával próbáljuk a srácokat fejleszteni, és hozzásegíteni ahhoz, hogy esetleg a jövőben a tehetséges játékosok akár magasabb színvonalú egyesületnél is megállják a helyüket. Több játékosunkra is felfigyeltek már nálunk magasabban kvalifikált klubok. Ezt is egyfajta sikerként könyveljük el. Azt gondolom, hogy a fiatalok egészsége, biztonsága, a labdarúgás megszerettetése és a fejlődés az elsődleges szempont, nem pedig az eredménycentrikusság. Van, mikor egy vesztes mérkőzés után jobb szájízzel térek haza, mert a mérkőzésen visszaláttam azokat a szituációkat, játék elemeket, technikai megoldásokat, melyeket edzéseken gyakoroltunk. De természetesen minden egyes mérkőzésen megpróbáljuk győztesen elhagyni a pályát.

· Milyen tornákon neveztek egy-egy korosztállyal? Mennyire vagy elégedett a srácok teljesítményével?
Az U7-es korcsoporttól az U9-en át U11, U13-as korosztályokkal rendszeresen részt veszünk a Bozsik programban. Ezen kívül a téli időszakban különböző teremtornákon versenyeztetjük gyerekeinket. A többi korcsoportunk U14, U16 és az U19- es srácok a korosztályos megyei bajnokságokban szerepelnek. Nemrégiben részt vettünk a Győrszentivánon megrendezett színvonalas téli teremlabdarúgó tornán, ahol 6 csapatból sikerült elcsípnünk a III. helyet.

· Jelenleg hány edző tevékenykedik az klubnál? Kik ők?
Amatőr egyesületről van szó, jelenleg a klubnál több utánpótlás edző dolgozik. Abból a szempontból is szerencsések vagyunk, hogy az egyesület vezetése megteremti azt az infrastruktúrát, ami szükséges egy amatőr klub életben maradásához.

· A mai világban, az alapvető probléma, ami a gyerekeket a legjobban veszélyezteti, az elhízás, a túlsúly. Folyamatosan hirdetnek kampányok a sportcsapatok a gyermekosztállyal karöltve, mellyel a mozgás fontosságára hívják fel a gyerekek és a szülők figyelmét. A napokban az MKC - Győri ETO mérkőzésre a "Dobj egy labdát" nevű kampányt hirdetett meg a mosonmagyaróvári kézilabdacsapat. Nálatok hogyan zajlik a toborzás? Hogyan kerül egy-egy kisgyerek a csapathoz?
Sajnálatos módon, Európán belül Magyarországon a legmagasabb az elhízások aránya. Mondhatjuk korunk egyik népbetegsége, mely a cukorbetegség vezető kialakulási faktora. Alapvető ismeretek hiányoznak, az emberek nem tudják mi az ami hízlal, mi az a kalória, mennyi táplálékra van szükségük, illetve mennyire fontos a mozgás az egészségünk megőrzése érdekében. A községünkben található általános iskolával szorosan együttműködve próbáljuk a futballozni vágyó gyerekeket a pályára csábítani. Mindemellett nyaranta kéthetes edzőtábort és fakultatív közösségépítő programokat is szervezünk. Bátran mondhatom, hogy az edzések mindig jó hangulatban telnek, nagyszerűen érzik magukat a gyerekek. Ezeknek köszönhetően évente több fiatalt is sikerül leigazolnunk. Az egyik nagyon fontos feladatunk a toborzás. Azt gondolom, hogy jelenleg hatalmas elszívó ereje van más sportágaknak, illetve egyre nehezebb megszólítani a gyerekeket és ösztönözni a sportra. Itt van nagy szerepük az edzőknek, hiszen olyan edzésmunkát kell összeállítanunk, amelyek megfelelő gyakorlati és technikai elemeket tartalmaznak játékos formában, így lecsaljuk és ott is tartjuk a gyermekeket a futballpályákon. Célunk, hogy minél többen ismerkedjenek meg a játékkal, és kötődjenek a labdarúgáshoz, ezáltal szívják magukba az egészséges életmódra való törekvést.

· Hány éves kortól várjátok a labdarúgás iránt érdeklődő palántákat?
Magát a sportot már óvodás korban el lehet kezdeni. Ekkor még a készségek elsajátításán van a hangsúly, és azon, hogy élvezzék a foglalkozásainkat, hiszen a futball az egyik, ha nem a legnagyszerűbb sport a világon. Sok szeretettel várjuk kortól és nemtől függetlenül a futballozni vágyó gyerekeket.